Dragons Taekwon-Do

 

 

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Dragons Taekwon-Do

 

 

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Samurai Taekwon-Do

 

 

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Samurai Taekwon-Do

 

 

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Elite Taekwon-Do

 

 

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Elite Taekwon-Do

 

 

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Official Equipment Supplier for TKD Groningen.

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Official Equipment Supplier for TKD Groningen.

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!

Taekwon-Do

Taekwon-Do is het wetenschappelijk inzetten van het lichaam in de zelfverdediging. Een lichaam dat optimaal gebruik maakt van zijn faciliteiten door het maximale potentieel te bereiken middels mentale en fysieke training.

Het is een ‘Martial Art’ die door zijn wetenschappelijke ontwikkeling geen gelijke kent in kracht en techniek. Hoewel het een martial art betreft; de discipline, mentale conditionering en de hoeveelheid technieken zijn de fundering voor het bouwen van een sterk gevoel van gerechtigheid, kracht, nederigheid en vastberadenheid. In Taekwon-do is het de mentale training dat de échte beoefenaar scheidt van de enthousiasteling met een aantal vechttechnieken.

Taekwon-do betekent letterlijk ‘voet en vuist kunst’, en komt van oorsprong uit Korea. De kunst is officieel opgericht door General Choi Hong Hi, 9e Dan Grandmaster op 11 april 1955. General Choi Hong Hi was een generaal in het Koreaanse Leger die elementen van Shotokan Karate en Taekkyeon samenvoegde tot wat we vandaag de dag Taekwon-Do noemen. Hij werkte samen met wetenschappers die hem hielpen het lichaam beter te begrijpen om zo te bouwen aan een sterke Martial Art om het lichaam op de meest effectieve manier te gebruiken.

Taekwon-Do is zowel een erkende Martial Art als sport. Het is voornamelijk bekend vanwege de trappen. In Taekwon-Do wordt er een hoge fysieke eis gesteld die het mogelijk maken om uitzonderlijke trappen te kunnen maken. Naast de trapkunst heeft Taekwon-Do ook stoottechnieken die verschillende onderdelen van het lichaam gebruikt ter zelfverdediging. Taekwon-Do heeft verschillende disciplines:

Tul/Stijloefeningen

Een opeenvolging van vooropgezette bewegingen tegenover denkbeeldige tegenstanders. Er zijn nieuwe tul/stijloefeningen voor elk examen niveau

Sparren

Taekwon-Do in wedstrijdverband waarbij twee tegenstanders hun technieken laten zien onder controle en precizie, waarbij ze hun punten scoren door bepaalde delen van het lichaam te raken.

Power-breaking

Methoden om met behulp van technieken planken te kunnen breken, waarbij kracht en nauwkeurigheid centraal staan.

Speciale technieken

Wanneer verschillende technieken worden uitgevoerd op verschillende hoogten en in verschillende volgorden. Bijvoorbeeld: een schop uitvoeren op 2.6 meter hoogte of het uitvoeren van 3 of 4 technieken in de lucht voor men landt op de grond.

Zelfverdediging

In zelfverdediging leert men zichzelf te kunnen verdedigen en een gevoel van veiligheid te behouden in verschillende scenario’s tegen verschillende tegenstanders.

GRADATIES

Taekwon-Do kent een gradatie structuur waarbij de leerlingen zich op eigen tempo kunnen ontwikkelen om de doelen te bereiken. Het geeft een duidelijke structuur om te zien wie er al gevorderd is en wie onervaren. De volgorde is als volgt:

  • Wit
  • Geel
  • Groen
  • Blauw
  • Rood
  • Zwart

Wanneer een leerling de zwarte band heeft behaald, is deze bekwaam in de Martial Art en beheerst hij/zij de basis. Vanaf nu kunnen ze verder met leren om de meer gevorderde technieken te begrijpen en nieuwe doelen te stellen om de lat te verhogen en ook dit te behalen.

Er zijn geen kleuren hoger dan de zwarte band, de gradaties worden bepaald door (romeinse) cijfers die op de band staan. Dit gaat van de 1ste tot de 9e ‘dan’. Op verschillende niveaus kan een leerling verschillende titels krijgen.

  • 1ste – 3de graad – Assistent instructeur
  • 4e – 6e graad – Hoofd leraar (internationaal instructeur)
  • 7de – 8e graad – Master instructeur
  • 9de graad – Grootmeester

Om de volgorde gradatie te behalen moeten de leerlingen examen afleggen. Ze worden tijdens het examen getest op de vaardigheden en inhoud die ze hebben geleerd sinds hun laatste examen, om de volgende stap te behalen. Indien met succes uitgevoerd, behaald de leerling zijn volgende graad.

Voor degene die Taekwon-Do wil beoefenen als wedstrijdsport zijn er verschillende disciplines waaraan ze kunnen deelnemen. Dit zijn : tul, sparren, speciale technieken, powerbreak en techniek sparren. Er is nog geen mogelijkheid om op toernooien deel te nemen in teamverband op verschillende onderdelen. Er zijn wedstrijden in club, regionaal, nationaal en internationaal niveau.

De sport is een fantastische gelegenheid om het zelfvertrouwen te ontplooien en biedt een goede mogelijkheid jezelf uit te dagen uit de comfortzone te stappen. De training is een mooie manier voor lichamelijke fitheid omdat je zowel flexibiliteit, conditie, kracht, behendigheid en snelheid traint. De dynamische bewegingen zijn uitermate geschikt voor vetverbranding en spierontwikkeling. Ook helpt het bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het opbouwen van discipline en draagt het bij aan je levensvisie. Wanneer een student Taekwon-Do beoefent begrijpen deze beleefdheid, integriteit, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en beheersing van de geest.

De instructeurs zijn opgeleid tot het hoogste niveau. De leerlingen doen wedstrijden op nationaal en internationaal niveau en sommigen komen voort uit het Nederlands team van I.T.F. Nederland. Onze club gaat echter voor de ontwikkeling van iedere leerling de op zijn of haar eigen kunnen doelen te bereiken in het Taekwon-Do. We hebben een familiaire sfeer bij Taekwondo Groningen waar nieuwe leerlingen altijd van harte welkom zijn en we moedigen iedereen aan om Taekwon-Do te beoefenen.

Team TKD Groningen

Translate »